Binge
Binge är ett halländskt ord för sticka/stickning, och syftar på den sticktradition som utvecklades redan på 1600-talet i Halland som då var danskt. Binge innefattade alla typer av stickning både med och utan flera färger. Idag är det främst tvåfärgsstickning med traditionella mönster som man tänker på när man hör ordet binge.
Stickmönster spreds runt Nordsjön och Östersjön och merparten av de traditionella halländska mönstren är inte unika. Binge stickades i det fattiga Halland och såldes med hjälp av omkringvandrande försäljare över stora områden. De var ett sätt att få in pengar i de fattiga hushållen. Ska stickningen ge någon förtjänst så är geometriska, regelbundna mönster med korta flotteringar (trådarna på baksidan) att föredra. De traditionella färgerna är rött, blått, och vitt men alla färger förekommer. Binge stickas bara med två färger åt gången, även om plaggen kan vara flerfärgade. Rundstickning är den traditionella sticktekniken. Värt att notera är ordet brettning (Bingeboken 1980, sid 43) som det traditionella halländska begreppet för att fukta och sträcka ut plagget när det är färdigstickat. Det som på 2000-talet kallas blockning efter engelska block (blockera dvs låsa ullgarnet i sin position).
Vad kännetecknar alltså binge?
Mönsterstickning
Geometriska och regelbundna mönster
Tvåfärgsstickning
Korta flotteringar (oftast)
Rundstickning
Halländskt
Tradition sedan 1600-talet
Titta på filmen Bingets historia i Halland, ca 23 min. Film & ljud: Studio Lynga AB
Diagram till bingemönstren, stickbeskrivningar, boken Sticka binge, 2016 m.fl. samt bildspel med mönsterbilder från Hallands konstmuseums magasin finns på en egen sida, Medlemssida.
Stickbeskrivningar finns även på Ravelry.com. Sök på Binge men observera att även annat än halländsk mönsterstickning kan ha taggats med det ordet. Bl a finns tumvantar med tumkil i Stjärna, gratis att ladda ner där (samma mönster finns på Medlemssidan).
Till Medlemssidan behöver du ett lösenord.
Ta en skärmdump på din egen medlemssida där det framgår att du är medlem samt har betalat din medlemsavgift och mejla detta till hemslojd.halmstad@gmail.com så får du lösenordet.
Binge skrevs in på Sveriges förteckning av immateriellt kulturarv den 30 maj 2024. Läs mer på Levande kulturarv
Läs mer: Binge anmält som immateriellt kulturarv till ISOF
Mer om binge: ”Binget genom tiderna” –Bygden berättar – digitala hembygdsvandringar i Halland är ett EU-projekt av Studieförbundet Vuxenskolan Halland i samarbete med Halländska hembygdsrörelsen.

De flesta bingebilderna är tagna av Mymmel Blomberg.